Husforsikring

Sammenlign og forsikre huset ditt i dag

Husforsikring, eller boligforsikring om du vil er noe som de fleste boligeiere i landet ser på som helt nødvendig. Men hvor mye er det du egentlig vet om denne typen forsikring? Enten du skal gå til innkjøp av din første bolig, er ute etter den beste husforsikringen på markedet eller bare liker å være godt forberedt, vil du finne all informasjon du behøver på denne siden.

En husforsikring vil være din sikkerhet dersom du skulle være uheldig og ha en bolig som blir skadd av flom, brann eller andre hendelser som kommer uanmeldt. Folk flest har tross alt ikke penger selv til å reparer eller erstatte skader som dette om det skulle skje. Vi svarer på vanlige spørsmål som hva slags husforsikring er den riktige for deg? Hvordan får du den beste prisen på forsikringen din? Og hvordan er det en husforsikring egentlig fungerer?

Hva dekker en husforsikring?

Når du har en husforsikring, vil denne gjerne knyttes til skader som vannskader, skadedyr, brann og konstruksjonsfeil. Det kan derimot også dekke langt mer enn dette, og i noen tilfeller også mindre. Hva forsikringen dekker vil rett og slett komme helt an på hvilket selskap du velger og hva slags avtale du velger å kjøpe. Her er det mange ulike alternativ å velge mellom.

Hos de fleste forsikringsselskap, vil det være vanlig å finne flere ulike alternativ som kunder kan velge mellom. Disse vil ha ulike priser, sånn at du har muligheten til å velge risiko og kostnad avhengig av hva som passer best for deg.

Er innbo- og husforsikring det samme?

Det kan være enkelt å tro at innbo- og husforsikring er det samme, men det er ikke tilfellet. En husforsikring vil være gjeldende for alt det som beskrives som «fast» på et hus, sånn som vinduer, tak og vegger, altså det som selve huset er satt sammen av.

Innboforsikring vil derimot dekke alt det løse i huset, ofte vil et forsikringsselskap beskrive det innboforsikring dekker, som alt det som ville falt ut av huset dersom du snudde det på hodet. Både klær, sølvtøy, elektronikk, kunstverk og møbler inngår her. Mange velger derfor å ha både husforsikring og innboforsikring, nettopp da det vil dekke to helt forskjellige deler av et hus.

Kostnaden av en husforsikring

Dette er gjerne noe av det første en som er på utkikk etter husforsikring vil lure på, men det er dessverre ikke noe enkelt svar her. Prisen på en husforsikring eller boligforsikring, kan nemlig variere fra så lite som 5 000 kr til 15 000 kr i året og kan også ligge både under og over disse beløpene. Grunnen til at prisen kan variere så mye, er på grunn av at alle boliger er ulike og at selskap vil ha ulike verdier de baserer prisene sine på.

Gamle boliger kan gjerne koste det samme som en nybygd bolig, og en stor bolig vil være langt dyrere å forsikre enn en mindre bolig. Forsøker du å finne priser hos ulike forsikringsselskap som Storebrand og Gjensidige, vil du sannsynligvis legge merke til at de ikke har noen konkrete priser eller anslag synlig på sine hjemmesider. Dette er nettopp på grunn av alle de ulike faktorene som spiller inn i prisen.

Vi har listet opp ulike faktorer som kan være med på å påvirke den endelige prisen:

  • Har boligen hatt flere skadetilfeller før? Og hvor mange?
  • Har boligen en kjeller og er den innredet eller er det en råkjeller?
  • Hva er standarden på huset?
  • Er det andre bygninger på eiendommen? Garasje, uthus eller lignende
  • Hvor mange mennesker bor i boligen?
  • Har du medlemskap i foreninger som OBOS, Lofavør eller lignende?
  • Hvor i Norge ligger boligen?
  • Røykes det inne i huset?
  • Hvor gammel er boligen?
  • Hvor stor er boligen?

Trenger jeg husforsikring?

Overraskende nok, er det ikke påbudt med husforsikring eller boligforsikring i Norge. Så om du ønsker å ha det, eller mener at du trenger det, vil faktisk være helt opp til hvert enkelt individ. På en annen side, vil det anbefales på det sterkeste å tegne husforsikring som boligeier.

Alle som eier egen bolig, bør ha dette som prioritering, ikke fordi det er så stor sannsynlighet for at det trengs, men på grunn av de økonomiske konsekvensene som kan oppstå om det skulle skje noe. Dersom noe skulle skje med boligen din, enten det er brann, oversvømmelse eller uventede overraskelse etter kjøp, vil det gå hardt utover privatøkonomien din dersom du skulle betale for skader og reparasjoner ut av egen lomme.

For folk flest vil en bolig være den dyreste eiendelen en har. Når det kommer til ting som dette, er det ikke her du ønsker å spare penger ved å unngå å tegne en forsikring.

Antall skader fordelt i prosent rapportert av kunder med husforsikring.

Sentrale begrep

Hytteforsikring: Dette er også kjent som fritidshusforsikring. Aktuelt for hyteeiere eller fritidsbolig, da denne typen bolig ikke dekkes av en standard husforsikring.

Fullverdiforsikring: I de fleste tilfeller kun aktuelt for nybygg eller bygninger som har hatt god vedlikehold. Dette forteller deg at forsikringen din dekker kostnadene ved å bygge et tilsvarende hus.

Forsikringsvilkårene: Dette forteller deg hva forsikringen din dekker og ikke dekker. I tillegg vil det være oppgitt ulike vilkår som angrerett, oppsigelse av avtalen og rettigheter for både deg og selskapet.

Forsikringspremie: Dette er det faste beløpet du betaler til forsikringsselskapet og kan være et månedlig beløp eller årlig.

Egenandel: Beløpet du selv må betale når du behøver å ta i bruk forsikringen din. En høy egenandel tilsvarer en billigere forsikringspremie mens en lav egenandel vil resultere i en en dyrere forsikringspremie.

Forsikringspolise: Dette kan også kalles for forsikringsbevis. Dette beskrives enkelt og greit selve avtalen som har blitt laget mellom deg og forsikringsselskapet.